TJOLoholms slott

JUST NU PÅ TJOLÖHOLMS SLOTT

7 januari – 30 augusti

ELIZABETH I – KOSTYMUTSTÄLLNING

I januari fylls rummen på Tjolöholms Slott av sällan skådad prakt. Då visas de Oscarbelönade dräkterna ur Hollywoodfilmen Elizabeth: The Golden Age. Utställningen Elizabeth I på Tjolöholms Slott berättar om den legendariska Tudor-drottningen som styrde 1500-talets England i hela 45 år.

Tjolöholm har flera intressanta kopplingar till tudortiden. Slottsbyggnaden är uppförd i elisabetansk stil och väggarna pryds än idag av flera porträtt med anknytning till Elizabeth I.

TUDORPRAKT FRÅN HOLLYWOOD

De tio filmkostymerna är resultatet av en hantverksskicklighet man sällan ser i modern tid, annat än i just film- och teaterkostym. Här finns allt från exklusiva sidenklänningar med intrikata broderier av skalbaggsskal och Swarovskikristall till tunga sammetskreationer och en magnifik rustningsklänning. Kostymerna har burits av skådespelare som Cate Blanchett, Geoffrey Rush och Clive Owen.

De magnifika kostymerna visas i samband med slottsvisningarna.

Utställningen är producerad av Tjolöholms Slott i samarbete med NBC Universal i Los Angeles och Livrustkammaren i Stockholm. Foto: Erik Lernestål.

 
Källa: Tjolöholms slott

Share Button