Vernissage 9 nov | Västergötlands museum
Agnes De Frumerie-stipendiat 2023
Medlem i KRO & BUS

ANGELICA MARKÉN MOTTOG STIPENDIUM TILL AGNES DE FRUMERIES MINNE

Foto: Boel Ferm

I samband med att Västergötlands museum den 18 november firade konstnärinnan Agnes de Frumerie, delades ett utställningsstipendium ut. Stipendiet är instiftat till Agnes de Frumeries minne och innebär att mottagaren, i samarbete med Västergötlands museum, producerar en egen separatutställning på museet. 2023 års stipendium tilldelades bildkonstnären Angelica Markén.

Egentligen är Agnes de Frumeries födelsedatum den 20 november men den dagen var en måndag, en dag då museet är stängt.

– Vi valde att fira henne på lördagen då fler har möjlighet att komma till museet, säger Peter Nordin, utställningsproducent på Västergötlands museum.

För att vara aktuell som kandidat till Agnes de Frumeries pris ska konstnären ha visat prov på ett konsekvent och sammanhållet arbete där det egna uttrycket kombineras med en konstnärlig integritet och en tydlig förankring i vad Agnes de Frumerie refererade till som den ”poetisk-realistiska skolan”. I första hand riktar sig priset till konstnärer med anknytning till Västergötland.

Det blev Angelica Markén som fick mottaga det första stipendiet. Hon är en namnkunnig konstnär med ett flertal utställningar bakom sig, både i Sverige och internationellt. Till vardags bor hon i Göteborg, men återfinns ofta på Kinnekulle där familjen spenderar mycket tid.

Som konstnär fascineras Angelica Markén av skuggvärldar och liminala platser, främst den mellan liv och död. ”Förloppet där dödens långvariga tystnad sakta sprider sin glömska över ett människoliv är både poetisk och skrämmande”, skriver hon på sin webbsida.

– Det är en otroligt stor ära! Jag blev både rörd och glad, svarar Angelica Markén på den klassiska frågan ”Hur känns det?”. Hon har i många år periodvis hämtat mycket kraft och inspiration ur kvinnors gemensamma historia.
– Att då få ett utställningsstipendium i Agnes de Frumeries namn är som att få en varm bekräftelse genom tid och rum, säger hon.

Dagen för firandet och stipendieutdelningen, avslutades med att Peter Nordin visade den aktuella utställningen om Agnes de Frumerie, ”Av inre nödvändighet och med största lätthet”.

 


Foto: Boel Ferm

"Det är en otroligt stor ära! Jag blev både rörd och glad, svarar Angelica Markén på den klassiska frågan ”Hur känns det?"


Motivering till val av årets pristagare:
”Hon får priset för att i Agnes de Frumeries anda med envishet och trohet till sitt eget uttryck hållit fast vid ett konsekvent konstnärskap.

Med sitt poetiska och ibland nästan surrealistiska måleri får Angelica Markén oss att upptäcka sidor hos oss själva som ibland kan vara lockande men också emellanåt skrämmande. Hennes outtröttliga utforskande av människans svagheter och styrkor, begär och drifter tvingar oss att både reflektera och att analysera.

Angelica Markén har visat att det föreställande måleriet, när det är som bäst, besitter unika möjligheter att förmedla starka och kraftfulla upplevelser. Inför hennes måleri står man aldrig likgiltig. Med sin förmåga att förmedla både det undflyende och samtidigt också en högst påtaglig närvaro gör hon det svårt för oss att komma undan, att gömma oss. Hennes verk ställer krav på vårt seende och vårt engagemang.”


Film: Boel Ferm