MINNESSPÅR | 9 nov - 5 jan | Västergötlands Museum
Agnes De Frumerie-stipendiat 2023
Medlem i KRO & BUS

AGNES DE FRUMERIE-stipendiat 2023

Stipendiet är instiftat till Agnes de Frumeries minne och innebär att mottagaren, i samarbete med Västergötlands museum, producerar en egen separatutställning på museet nästkommande år. 2023 års stipendium tilldelades bildkonstnären Angelica Markén.

För att vara aktuell som kandidat till Agnes de Frumeries pris ska konstnären ha visat prov på ett konsekvent och sammanhållet arbete där det egna uttrycket kombineras med en konstnärlig integritet och en tydlig förankring i vad Agnes de Frumerie refererade till som den ”poetisk-realistiska skolan”. I första hand riktar sig priset till konstnärer med anknytning till Västergötland.

Det blev Angelica Markén som fick mottaga det första stipendiet. Hon är en namnkunnig konstnär med ett flertal utställningar bakom sig, både i Sverige och internationellt. Till vardags bor hon i Göteborg, men återfinns ofta på Kinnekulle där familjen spenderar mycket tid.

Som konstnär fascineras Angelica Markén av skuggvärldar och liminala platser, främst den mellan liv och död. ”Förloppet där dödens långvariga tystnad sakta sprider sin glömska över ett människoliv är både poetisk och skrämmande”, skriver hon på sin webbsida.

– Det är en otroligt stor ära! Jag blev både rörd och glad, svarar Angelica Markén på den klassiska frågan ”Hur känns det?”. Hon har i många år periodvis hämtat mycket kraft och inspiration ur kvinnors gemensamma historia.
– Att då få ett utställningsstipendium i Agnes de Frumeries namn är som att få en varm bekräftelse genom tid och rum, säger hon.

Text via Västragötalandsmuseum 

Motivering till val av årets pristagare:
”Hon får priset för att i Agnes de Frumeries anda med envishet och trohet till sitt eget uttryck hållit fast vid ett konsekvent konstnärskap.

Med sitt poetiska och ibland nästan surrealistiska måleri får Angelica Markén oss att upptäcka sidor hos oss själva som ibland kan vara lockande men också emellanåt skrämmande. Hennes outtröttliga utforskande av människans svagheter och styrkor, begär och drifter tvingar oss att både reflektera och att analysera.

Angelica Markén har visat att det föreställande måleriet, när det är som bäst, besitter unika möjligheter att förmedla starka och kraftfulla upplevelser. Inför hennes måleri står man aldrig likgiltig. Med sin förmåga att förmedla både det undflyende och samtidigt också en högst påtaglig närvaro gör hon det svårt för oss att komma undan, att gömma oss. Hennes verk ställer krav på vårt seende och vårt engagemang.”

Det är karaktärsdanande att få ett stipendium i någons eftermäle. Verkligen hedrande! Skulptören, konstnären och formgivaren Agnes de Frumerie (1869-1937) kommer att finnas i mitt hjärta så länge jag lever. ♥️


Det finns något varmt och medmänskligt i Agnes verk. Titlar som Kvinnans åldrar, Kampen för tillvaron, Njutning, De spökrädda, En fråga och Svunnen hägring… säger något om inspiration och person. De Frumerie använder symboler och arketyper i sin konst som är djupt förankrade i den kollektiva människosjälen. Fabelmotiv och mytologiska referenser är vanliga. Hon berättar sagor likt Selma Lagerlöf (1858-1940) och jag anar ett stråk av existentiella och esoteriska tankar, ett sökande som naturligtvis marinerade hela tidsandan (Hilma af Klint, Tyra Kleen, August Strindberg…) Jag läser någonstans att Agnes de Frumerie intresserade sig för Kristen mystik och vill veta mer.
Formspråket runt sekelskiftet (Art Nouveau) ligger som ett älvglitter över många av hennes verk. Men elevtiden hos skulptören och mästaren August Rodin (1840-1917) satte naturligtvis djupa impressionistiska spår. Agnes de Frumerie duckade inte för livets komplexa ytterligheter. Hon kunde skulptera en scen med skvallrande väninnor men också göra reliefer och byster som berörde livets (och krigets) fasor.
 
På utställningen ”’Av inre nödvändighet och med största lätthet’ på Västergötlands Museum i Skara kan du bland annat se:
* Glaskonsten ’Pâte de verre’ som hon fick kämpade så hårt att bemästra. (Manliga glasmästare vägrade hjälpa henne). Här var hon en sann alkemist!
* Större skulpturer föreställande Kleopatra och vattenanden Udine, mm.
* Ett antal porträttbyster, exempelvis på August Strindberg som satt modell. (Tänk att vara en fluga på den väggen!)
* Ekmöbler i fornnordisk stil designade till ’Villa Borgen’ (även kallad Fornvillan) i Danderyd som hon också ritade.
* Målningar och saker från hem/ateljé.
* Mindre skulpturer föreställande Fredrika Bremer...mm.
 
Utställningen är omfattande och hennes konstnärliga gärning mycket imponerande! ♥️