Separatutställning med VERNISSAGE 9 nov.
Som mottagare av Agnes de Frumeries utställningsstipendium ställer jag ut på Västergötlands museum med både stolthet och stor glädje. Varmt välkomna!
Mer info kommer!
Separatutställning med VERNISSAGE 9 nov.
Som mottagare av Agnes de Frumeries utställningsstipendium ställer jag ut på Västergötlands museum med både stolthet och stor glädje. Varmt välkomna!
Mer info kommer!
Utställning i Galleri Voljär på Hellekis säteri.
Vernissage 3 maj, samtidigt som Kinnekulles välbesöka Vårrunda äger rum.
Utställningen pågår: 3-22 maj, 2025
BERGTAGEN - Grupputställning på Falkängen, Kinnekulle.
Nathalie Ericsson (foto)
Marie Nordström (textil)
Angelica Markén (måleri)
Utställningen pågår: 7-20 juli, 2025
Vänermuseet, Lidköping, Grupputställning.
Mer info kommer.
Flaménska galleriet, Borås.
Separatutställning våren -26.
Mer info kommer.
Medverkar i Hällekis 4-5 maj. Lör kl. 10-18 sön kl. 10-17
Vernissage 13 april, kl 10-15
Öppet:
lör: 10-15
sön: 13-16
Helgeandsgatan 15
592 30 Vadstena
Utställningen pågår 13 - 28 april, 2024
Översikt 2023:
8 nov - 20 dec
Grupputställning curerad av Maria Westerberg, STHLM
18 nov
Fick stipendium i Agnes de Frumeries minne på Västergötlands museum.
4-16 nov
Galleri Killgissa, separatutställning, STHLM
13 okt
Urpremiär Det långa seklet, opera med min konst i grafisk profil.
9-10 sep
Höstrundan, Kinnekulle
15 juli-6 aug
Galleri Voljär, Hellekis säteri
12 juni-10 aug
Sommarsalongen, Götene Konstrum
25 maj-26 aug
Skövde Konstmuseum, Skaraborgssalongen, jurybedömd
Mer info nedan:
Jag medverkar i designern Maria Westerbergs grupputställning på Drottninggatan i Stockholm.
Utställningen pågår till 20 dec
Mer info hittar du HÄR
Motivering till val av årets pristagare:
”Hon får priset för att i Agnes de Frumeries anda med envishet och trohet till sitt eget uttryck hållit fast vid ett konsekvent konstnärskap.
Med sitt poetiska och ibland nästan surrealistiska måleri får Angelica Markén oss att upptäcka sidor hos oss själva som ibland kan vara lockande men också emellanåt skrämmande. Hennes outtröttliga utforskande av människans svagheter och styrkor, begär och drifter tvingar oss att både reflektera och att analysera.
Angelica Markén har visat att det föreställande måleriet, när det är som bäst, besitter unika möjligheter att förmedla starka och kraftfulla upplevelser. Inför hennes måleri står man aldrig likgiltig. Med sin förmåga att förmedla både det undflyende och samtidigt också en högst påtaglig närvaro gör hon det svårt för oss att komma undan, att gömma oss. Hennes verk ställer krav på vårt seende och vårt engagemang.”
Agnes de Frumerie föddes i Skövde den 20 november 1869 som Agnes Kjellberg. Hon växte upp i Vänersborg och blev vid 17 års ålder antagen vid Akademien för de fria konsterna där hon studerade måleri och skulptur. Därefter gav hon sig ut i världen – praktiserade i Berlin och flyttade som stipendiat till Paris där hon träffade konstnärer som Paul Gauguin, Auguste Rodin och Christian Eriksson. 1893 gifte hon sig med den 20 år äldre kaptenen Gustaf Frumerie. Äktenskapet gav henne ekonomisk trygghet och hon kunde uteslutande ägna sig åt sin konst.
Agnes de Frumerie blev den svenska konstnär som flitigast ställde ut på de olika salongerna i Paris. Vid den här tiden skapade hon de karaktäristiska figurprydda vaserna och gjorde även fristående skulpturer, porträttbyster och anekdotiska skulpturgrupper.
År 1925 flyttade paret Agnes och Gustaf de Frumerie tillbaka till Sverige för gott. De slog sig ner i Hindås och det var där hon utvecklade och förfinade den glasteknik som kallas ”Pate-de-verre” där pulvriserat glas, kristall och naturgummi formas och bränns i en ugn. Den halvgenomskinliga glasmassan fick ett organiskt uttryck som passade hennes konstnärliga uttryck.
Sitt sista levnadsår kom Agnes som änka att tillbringa i Stockholm där hon hyrde Christian Erikssons ateljé på Maria Prästgårdsgata. Hon avled i ateljén den 2 april 1937.
I sitt gemensamma testamente överlät makarna de Frumerie hela sin kvarlåtenskap till Västergötlands museum där Agnes de Frumeries konstnärliga arv har bevarats sedan dess.
Mitt allra varmaste tack till Västergötlands museum och Agnes de Frumerie! Jag är så oerhört glad!
GRÄNSLAND
Utställningen Gränsland har vernissage lördag 4 november och utställningen pågår till och med 16 november. Angelica är verksam som konstnär i Göteborg och på Kinnekulle. Hon målar färgstarka figurativa motiv, ofta med kvinnan i fokus. Utställningen omfattar verk i olja och akryl. Gränsland är egentligen två utställningar i en, på två teman som fascinerar hela mänskligheten; död och sexualitet. I sina målningar samtalar Angelica på det första temat om gränslandet mellan förgänglighet och död, och skapar i det andra projiceringsytor för lust och libido. Dessa teman kallar Angelica Past is Present respective Queendom of Colour. Mystik och erotik är ledord som indikerar vad besökaren kan förvänta sig att möta i konstverken.
Vernissage 4 november, kl 12-17 (Alla helgons Dag)
Öppet:
tis - fre: 12:00 - 18:00
lör - sön: 12:00 - 16:00
Utställningen pågår 4-16 nov, 2023
Galleri Killgissa, Hornsgatan 50, Stockholm
(Tunnelbana Mariatorget)
För mer info klicka HÄR
Jag läste Helena Röhrs (regissör, musiker, manusförfattare) operamanus om kvinnohistoria och blev inspirerad att måla motivet som marknadsföringen av operan (program, affisch, webb). Temat ligger nära mitt eget så det var med stor glädje och inspiration jag målade motivet.
Freebird Opera presenterar “Det långa seklet” - en nyskriven kammaropera i två akter med musik av den internationellt hyllade kompositören Andrea Tarrodi. Libretto och regi av Malmöregissören och dramatikern Helena Röhr. Urpremiär på Bastionen i Malmö 13 oktober 2023.
I “Det långa seklet” följer vi huvudpersonen Vita på hennes vandring genom 100 år av ett Sverige i förändring. Från när svenska kvinnor fick rösträtt år 1921, till den ovissa nutidens och framtidens möjligheter. Den drömlika resan i många skepnader gestaltas av fem operasångare och fem musiker i en poetisk, sjungen vandring. Det är en berättelse om en kvinna som representerar många kvinnor: De vars arbete har burit Sverige framåt som nation och samhälle, samtidigt som de har burit fram sig själva genom sorg och kärlek, arbete, fest och kamp.
Höstrunda 9 - 10 september.
I Galleri Voljär på Hellekis säteri.
Öppet: 10-16
Medverkande:
Åsa Lindqvist (kermiker)
Anders Alaby (formgivare)
Ylva Svart Svensson (konstnär)
Angelica Markén (konstnär)
Malin Lidén (konstnär)
Galleri Voljär
Hellekis Säteri
533 94 Hällekis
VARMT VÄLKOMNA!
VERNISSAGE 15 juli
Utställningen pågår 15 - 6 aug, 2023
Galleri Voljär
Hellekis Säteri
533 94 Hällekis
Götene Konstrum
Centrumhuset
533 80 Götene
Utställningar, samarbeten och inköp i urval: Västerbotten Museum, Tjolöholms Slott, Galleri Killgissa, Vadstena konstgalleri, Les Amis de la Maison Baldwin (Frankrike), Skövde Konstmuseum, Västergötlands museum, Edsvik Konsthall, Maria Westerberg (Made By Gallery), Artley Market, Hellekis säteri, West Pride, Galleri Voljär, Vadstena konstgalleri, Poseidons konstklubb, Galleri 28, Freebird Opera, X:et Creative, Studiogalerie Klagenfurt (Österrike), Stockholm Pride, Art Monsters of Sweden, Sexy Art Gallery (London), APW Gallery New York (USA), WattsWhat Magazine (London), Hernandez Art Galleri (Italien), Konst- och Antikmässan (Sthlm), Galleri Marika Lang, Galleri Melefors, Skådebanan Västmanland, Konstfrämjandet Västmanland, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum, Zonta International, Egmont publishing, Rotary…